KulturaZadne-Izdvojeno

VIDEO – Dragon teatar Njezino veličanstvo – Pipi!

Foto: Tihomir Franov

Predstava “Pipi Duga Čarapa” odigrana je u Turnju, Tkonu, Pašmanu, Ugljanu, Velom Ižu i Slibi,
a 25.08. pred sam početak školske godine igra u mjestu Salima na Dugom otoku.

Prošlogodišnja obnovljena predstava “Anđeli babilona” u ponedjeljak 13.08.  je u svom novom sastavu uspiješno odigrana u sv Filipu i Jakovu,a
danas 16.08. igra u Kukljici u 21:00 sat pred općinom.
21. 08 .igramo  (nadamo se u Zadru), a  22.08. na  Silbi u galeriji Marije Ujević Galetović.

Rustikalna travestija ANĐELI BABILONA

autor teksta: Mate Matišić

Gradonačelnik- Milan Miočić Stošić
Profesor -Vinko Radovčić
Max/Anđeo I/Bolničar- Silvio Mumelaš
Žena/AnđeoII/ Doktorica- Sanja Zalović
Profesor II – Mimi Zadarski

 

Scenograf: Marija Jevtić

Design zvuka/fotografija: Tihomir Franov

Producent: Maja Šimić

                           Pismen za jedan dan

Dragon teatar, Zadar: Mate Matišić, Anđeli Babilona, red. Maja Šimić

…Izvan matrice utabanih festivala: Zadarskog kazališnog ljeta i Zadra snova nastala je nezavisna produkcija Anđeli Babilona nedavno osnovanog Dragon teatra u režiji Maje Šimić. Prije svega odabir rustikalne travestije Mate Matišića iz 1996. godine pun je pogodak; Matišićev opori i satirični materijal lako je transponirati iz mračnih tranzicijskih devedesetih u ništa svjetlije hrvatsko 21. stoljeće. Tematski blok drame zasnovan na ideološki, jezično i kulturološki kontrastiranim stanovnicima lijepe naše zasićen vokalnim i gestualnim kalamburima i neortodoksnim humorom pokazao se aktualnim i lako zapaljivim materijalom čak i nakon upokojenja tuđmanizirane republike. Matišić je kontroverzni autor koji za redatelja nudi sjajan radni materijal, a ako se sjetimo kakve je sve konotacije izazvala praizvedba u Gavelli 1996. u režiji Božidara Violića lako je shvatiti subverzivnost drame koja izvire iz svakog dijaloga.

 …Bez otegotnih političkih i ideoloških premisa devedesetih nova je izvedba Anđela Babilona u režiji Maje Šimić pokazala svježinu i kazališnu atraktivnost tog djela. Premijera je odigrana u atriju Kneževe palače, dugo zapuštena i zanemarena prostora koji se pokazao kao izvanredan komorni izvedbeni prostor, koji će, nadamo se, zaživjeti i u budućnosti. Klasičan neoklasicistički atrij naglasio je kompaktnost prostora i blizinu postavljenog auditorija u kojem je svaka scenografija (Marija Jevtić) – osim dviju vertikalnih kulisa na sceni – izlišna. Par stolaca i niz rekvizita (ploča, zvonce, pladanj) koji se sukcesivno pojavljuju s razvojem radnje naglašavaju ritam drame i izmjenu sekvenci. Opća rasvjeta i nedostatak light dizajna nisu utjecale na konture izvedbe posebice što je time naglašen naturalizam većine prizora.

…Režija Maje Šimić usredotočena je na glumačke duele i održavanje ritma dijaloških sekvenci bez nepotrebnih prenemaganja glumačkog ansambla i uz vjerno održavanje Matišićeva dramskog sižea. Tekst, tj. govor i dijalog vladaju ovom izvedbom i stoga je redukcija popratnog dekora uspješno postavljeno režijsko čitanje suvremenog dramskog pisma.

…Anđeli Babilona pokazali su da se dobra predstava može producirati i u otegotnim okolnostima zadarskog kazališnog života u kojem je izvaninstitucionalni teatar upućen na gerilske uvjete i samopreživljavanje. Izvedba je uspjela proizvesti naročitu atmosferu izvođača i auditorija te je uz otvaranje novog izvedbenog prostora dobrodošla novina na repertoaru zadarskog kazališnog života.

© Mario Županović, KAZALIŠTE.hr, 22. srpnja 2011.

autorica romana: Astrid Lindgren

Pipi – Jelena Karoglan
Anika, Bloom, liječnica, grofica Aurora- Ivana Habuš Begović
Tomi, policajac, Karlson, dama na prozoru, Laban- Vino Radovčić
Tata Efraim, učiteljica, policajac, prodavač, voditelj cirkusa- Mimi Zadarski
Režija i dramatizacija: Maja Šimić
Scenografija : Marija Jevtić
Produkcija: Maja Šimić
Autorica songa: Ivana Begović Habuš
Odabir glazbe: Maja Šimić

 Dragon teatar  Njezino veličanstvo – Pipi!

Ove godine navršava se deset godina od smrti Astrid Lindgren pa u tom kontekstu Dragon teatar odaje počast ovoj velikoj književnici

Kultni lik dječje književnosti, Pipi Duga Čarapa, i toliko godina od kada joj je život udahnula švedska spisateljica Astrid Lindgren, ne prestaje oduševljavati velike i male.

…Jelena Karoglan utjelovila je neobičnu djevojčicu koja živi u vili Pipinovac s majmunčićem, gospodinom Wilsonom i konjem. Jelena se pokazala pravim izborom za vrckavu Pipi, te je zajedno s glumcima zaokupila pažnju djece od prve do posljednje minute.

Predstava je nastala skladnim spojem nekih od najdinamičnijih segmenata romana o Pipi Dugoj čarapi, pa tako pratimo Pipin odlazak u školu, susret s policajcima i lopovima, povratak Pipinog oca, kapetana Efraima, urnebesnu potragu za spunkom, te posjet cirkusu.

…Pleše se, pjeva, skače, čita, piše, broji… dramskom adaptacijom Maja Šimić uspjela je prenijeti osnovne poruke romana, ali ih vješto uplesti u živo, energijom i optimizmom satkano tkivo prizora koji se nižu brzo i efektno.

Ivana Begović, Vinko Radovčić i Mimi Zadarski transformacijom svedenom na tek nekoliko detalja koji su dovoljni da i mala publika prepoznaje o kojem se liku radi postali su tako Anika, Tomi, kapetan Efraim, te brojna druga lica koja se pojavljuju u predstavi kao što su grofica Aurora, liječnica, učiteljica, policajci, itd.

Treba još kazati i to kako je predstava iznimno interaktivna, pa su djeca spontano reagirala, uključivši se u predstavu.

Smijeha nije nedostajalo, tako je to kada upoznate čudesan svijet Pipi Duge Čarape, istinske princeze dječje književnosti. Predstavu bismo jednostavno rečeno mogli opisati kao urnebes koji osvaja. ”Pipi je literarni simbol ustanka protiv svake normativnosti, i bez obzira što je buntovnica i ne pristaje na ”pravila odraslih”, mali čitatelji znaju prepoznati književne slojeve, baš kao i kazališne, te su po tome zahvalna publika”, kaže nam Maja Šimić.

 





Related Articles

Back to top button