Tehnologija

Facebook Messenger dobit će enkripciju na zahtjev

Facebookova aplikacija za razmjenu poruka, Messenger, za sada komunikaciju između svojih 900 milijuna korisnika ne štiti end-to-end enkripcijom, kao što to čine primjerice (također Facebookov) WhatsApp i Telegram. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti. Guardian saznaje od ljudi bliskih kompaniji da će ovoga ljeta Messenger dobiti podršku za enkripciju poruka, koja će njihove razgovore zaštititi od “pogleda” raznih sigurnosnih agencija.

Ipak, za razliku od ostalih sličnih aplikacija Messenger bi enkripciju trebao uvesti na zahtjev. Drugim riječima, korisnicima će se ostaviti mogućnost da je uključe, a “po defaultu” će biti isključena. Razlog za takvu odluku je činjenica da će uključivanje enkripcijske zaštite onemogućiti neke dodatne opcije Messengera koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju (primjerice korištenje chatbota).

Za uključivanje procesa strojnog učenja neophodno je da poruke nekriptirane prođu kroz kompanijske servere, koji će ih analizirati i ponuditi moguće odgovore. Korisnici ove aplikacije će, dakle, uskoro imati izbor – ili će se u komunikaciji služiti “pametnim” sustavima za automatsko odgovaranje na poruke i slične gimmicke, ili će pak komunicirati na potpuno siguran način. Što biste vi odabrali?





Related Articles

Back to top button