KolumneVijestiZadne-Izdvojeno

KOLUMNA Marka Pupića Bakrača: Teatar apsurda

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

Kao što kaže Murphyev zakon, velike katastrofe sastoje se od niza malih. Možemo reći da je taj zakon u Zadru doživio svoju punu afirmaciju. Iz dana u dan nižu se bizarnosti koje nas dovode do potpune apsurdnosti .

Znamo da je HDZ stranka čiji su članovi, posebno oni visokorangirani, većinom proistekli iz saveza komunista, mnogi od njih su bili aktivni suradnici UDBE, KOSA i sličnih obavještajnih službi. Čak se za predsjednika stranke može pročitati da je u bivšem sistemu bio UDBIN obavještajac pod kodnim imenom Garavi.

U takvim glavama totalitarizam duboko ukorijenjen i nemoguće ga je ukloniti. Demokracija im je strano tijelo koju su prihvatili kao nužno zlo prilagodivši je sebi i svojim potrebama. Nekad uzorni Jugoslaveni, komunisti i ateisti, preko noći postaju gorljivi Hrvati i katolici. Naravno, samo na deklarativnoj razini. Ovi kameleoni prilagodljivi svakom sustavu daleko su gori od svojih bivših drugova koje svakodnevno bez kompleksa svoje prošlosti prozivaju. [pullquote]

Rade Šimičević kao primjer učenicima

Oko inicijative Svi za Kalelargu nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Razina dosegnutog apsurda je i tu nadrealnih razmjera. Od višestrukog kršenja obećanja preko oštrog protivljenja vlastitom mišljenju do zaranjanja u nezamislive dubine moralnog gliba gaženjem vlastitog potpisa stavljenog na peticiju za preimenovanje ulice. I to od strane čovjeka koji bi trebao biti svijetli uzor svojim učenicima, odgajati ih i usmjeravati da postanu temelj našeg društva, osobe sa dignitetom, svojim ja. Umjesto toga činom koji izrazu beskičmenjaštvo daje novu dimenziju, šalje se poruka da nije potrebno misliti svojom glavom, imati svoj stav. Treba raditi kako partija kaže, vezati konja gdje gazda kaže.[/pullquote] Bez obzira na oblik društvenog uređenja ti konvertiti se uglave u vladajućoj partiji preko koje provode totalitarizam , koriste ja za osobne probitke. Da sutra dođu Muslimanska braća na vlast zagovarali bi muslimanski fundamentalizam i uzvikivali Allahu ekber.

Kod nas u Zadru ima takvih, što bi rekli, na tone. Međutim apsurdni raritet je da totalitarističke metode u ime partije provodi čovjek koji je u vrijeme komunizma bio demokrat. Zbog netrpeljivosti prema bivšem sustavu otišao je raditi u Njemačku. Danas sa mjesta predsjednika vijeća opstruira demokratski izraženu volju građana. Nad vijećnicima koji se bore protiv kršenja demokratske procedure provodi fašističke represivne mjere. Istovremeno čovjeku koji obavlja prljave medijske poslove za njegovu partiju, dopušta da melje gluposti van teme bez kraja i konca ispod svake intelektualne razine, vrijeđa, prijeti, radi što ga je volja i to bez ikakvih sankcija ili bolje rečeno uz logističku potporu. Živko demokrat od prije 30 godina vjerojatno sa današnjim Živkom totalitaristom ne bi prozborio ni riječi.

Poznato je da su totalitaristi oduvijek za svoje prljave poslove koristili kriminalce. Tako je jedan od najpoznatijih UDBINIH killera bio Arkan koji je po svoj prilici likvidirao i hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U začetku demokracije i naši lokalni kriminalci su korišteni u svrhu premlaćivanja,prijetnji, ucjena, paljenja automobila … Apsurdno je da je to evoluiralo ili bolje rečeno degeneriralo do te mjere da se oni koriste kao produžena ruka politike u privredi, sportu, medijima. Iz toga proističu nevjerojatne situacije da nakon što svojom nesposobnošću i lopovlukom naprave na desetke milijuna kuna dugovanja spašava ih se predstečajnim nagodbama, da se na ime dugovanja koja su sami napravili otima od građana klub koji je bio ponos grada, općedruštveno dobro i prenosi u njihovo privatno vlasništvo.

Apsurd svih apsurda je da se polupismenom čovjeku koji nije pročitao ni jednu jedinu knjigu u životu omogućilo da upravlja medijima, blati, reketari jednom riječju koristi medije u kriminalne svrhe obilno zagađujući medijski prostor, rušeći dignitet profesije. Preko tog svog polupismenog, beskrupuloznog pulena, totalitaristi iz HDZ-a upravo ostvaruju svoj dugogodišnji san gušenja medijskih sloboda ovladavanjem nad svim lokalnim tiskovinama.

Jedan od prvih potpisnika peticije bio je predjesnik Odbora za preimenovanje ulica i trgova, Rade Šimičević
Jedan od prvih potpisnika peticije bio je predjesnik Odbora za preimenovanje ulica i trgova, Rade Šimičević

Oko inicijative Svi za Kalelargu nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Razina dosegnutog apsurda je i tu nadrealnih razmjera. Od višestrukog kršenja obećanja preko oštrog protivljenja vlastitom mišljenju do zaranjanja u nezamislive dubine moralnog gliba gaženjem vlastitog potpisa stavljenog na peticiju za preimenovanje ulice. I to od strane čovjeka koji bi trebao biti svijetli uzor svojim učenicima, odgajati ih i usmjeravati da postanu temelj našeg društva, osobe sa dignitetom, svojim ja. Umjesto toga činom koji izrazu beskičmenjaštvo daje novu dimenziju, šalje se poruka da nije potrebno misliti svojom glavom, imati svoj stav. Treba raditi kako partija kaže, vezati konja gdje gazda kaže.

Poznato je da adolescenti ne pridaju pažnju onome što im se govori već kopiraju postupke odraslih. Stoga ovaj primjer ujedno ukazuje koliko je pogubno uplitanje politike u sve sfere života do te mjere da se ravnatelji u vrtićima i školama postavljaju po partijskoj liniji a onda svojim postupcima vrše poguban utjecaj na djecu i mladež.

Sve apsurd do apsurda u zadarskom teatru apsurda. Pred našim očima niz katastrofa pretvara se u jednu veliku moralnu, gospodarsku, medijsku, sportsku i općedruštvenu kataklizmu.

 Oznake

Related Articles

Komentari

  1. pupić samo zna pljucati po drugima i za sebe misli da je najpametniji i da je neka moralna vertikala, iako ga cili grad smatra redikulom i svi mu se rugaju iza leđa

   1. U gradu luđaka, pametan čovjek je redikul, jer normu postavljaju primitivci, hulje, lupeži i seljačine. Takvima je redikul svatko koji se bori za ideale, umjesto da sagne glavu i prihvati opće rasulo grada kojim vlada nepotizam, laž i “snalaženje”. Bakraču kapa do poda, sve je točno napisao. A vi koji se uvlačite Kalmeti i Renu u šupak radi vlastitog interesa razmislite malo tko je čovjek, a tko đubre. Možda vam dođe iz guzice u glavu jednom.

 1. Opet ovaj sa svojim dopisima iritira ljude, od njegovog verbalnog proljeva ljudima je već muka. I što se on uopće petlja u kalelargu, cilu inicijativu je ljudima ogadija. Pokušava skupljati političke poene na tuđoj ideji, stvarno je pao na niske grane.

  1. Sve što je Bakrač napisao stoji, i to od prvog do zadnjeg slova, a ti ili nisi niti pročitao kolumnu ili si zaista debil kako ti i nick govori.

 2. Uff još jedna otvorena noga u jaja hdzovom smeču. Šimičeviću znamo da si marioneta i pička, ali ovo trebaš odraditi ka čovik. Potpisa si peticiju i sad izvoli biti čovik do kraja.

  Kakav si ti to primjer djeci ravnatelju bivši??

 3. Što očekujete od čovjeka koji sam ua sebe kaže okolo ljudima da mora glasati “KAKO MU PARTIJA KAŽE” odnosno šef Kalmeta.

  Rade imaš li ti svoje dostojanstvo? Nije nas 10 potpisalo peticiju uklkučujući i tebe nego 10 ljada. I zapamtite da će vam se Kalelarga odbiti od te.masne janjeće čobanske glavurde.

 4. Zadar propali grad, nevidjeni šupci od ljudi…Zadar selendra provincijska, što calje od tog šupačkog sela i šupaka koji u njemu žive to bolje

 5. razina uvreda koju prosvjetljeni Marko Pupić Bakrač i njegova obitelj trpe ravna je zlu, znam da jednoumlje ne može izgledati drugačije ali ipak…, u njegovoj kolumni nema nikakvih uvreda, samo gole činjenice koje on može slikom dokumentima, snimkama, odlukama sve do jedne potvrditi,
  ej vi mali ljudići,” svaka sila nije do vijeka”, ostati će te u svojim prostačinama zauvijek jer kultura se u obitelji stiče, jadna vaša djeca uz takve uzore, kako možete surađivati sa vragom pa ići na ispovijed pa misliti kako će vam mržnja i zločestoća svake vrsti biti oproštena,iz kolumne se dade zaključiti da je puno truleži u političkom miljeu, pa ako vama trulež strašno zaudara ne morate s time po Marku, jer je on nije proizveo, samo je primjećuje kao svaki pravi pošteni građanin koji želi živjeti u sretnijem gradu nego je ovaj naš ,
  Akcija Mladih sa gospodinom Mrkom na čelu je put ka sreći svih a ne samo njih.

  1. Problem je što su primitivci još uvijek ili u većini, ili glasniji od onih poštenih i istinoljubivih. Jer u protivnom, ne bi uvijek ista mafijaška bagra i klika pobjeđivala na izborima u ZD.

  2. ajde marko, proziran si s tim pisanjem hvalospjeva samome sebi. i to za vrime radnog vrimena.

 6. Što je kontrola bliže Pupičevima oni sve više dreče.Mnogi će se iznenaditi kad se objelodani imovina Pupićevih, radi se o mlijunima kuna, odakle, da nije mozda donirala akcija mladih.E moj Pupiću vikom se ništa ne postiže, a kasno ti je da se i ”ukutriš”.

 7. nešto nepismenije i zbrkanije teško je pronaći, jadnog kolumniste jadne kolumne, o kojim idelaima ti zboriš, o idealima kako dobiti bonus, na aerodrumu, za koji ovi građani izdvajaju višemilijunske iznose, potičući niskotarifce a tvoja žena “omastila” brke.

  1. Za ne povjerovati koliko zavisti si u stanju u par recenica natrpati… Zavist ili glupost, pa Ti biraj.
   Ali oprosti, Ti jos uvijek ne znas da li si musko ili zensko. I da li smijes reci vlastito misljenje ili prvo moras pitati gazdu. Mozda i ne plati, Kao po obicaju…

 8. uzvrpoljili ste se macici hdzoi mater vam jebem sjebanu.

  a ti rade budi oprezan kako ruku dižeš da ne bi letija s funkcije 😉

 9. Ne prođe li Kalelarga bit će sranja. Ovo nije potpisalo 5 ljudi nego 11 tisuća majstori

 10. la- lice mala tebi gazda u glavici viče,
  ” brani mene moj maleni ptiće”,
  la -malena neke stvari strše,
  ne možeš ih staviti u vrše
  jer su šuplje pa se hitro prazne

 11. budući je ovo portal pupića i klape odgovaram svim pupićima pod raznim imenima, a u stilu pjesnika “u mom srcu depresija sunce sija kao tepsija ili suzama sam lepio tapete otišla je i odnela dete, dakle u tom stilu, pjesniče vicenca alijas m. pupiću,
  ” što je policija bliže udara se sve niže”

 12. tjotj, oto, kojo
  tu prvu rečenicu si mogao uputiti svojoj materi koja te naučila i “odgojila” u znaku poštenja, pristojnosti i kulture, budući da je ona najzaslužnija za takav tvoj odgoj rečenu izreku možeš joj servirati više puta u znak zahvale za njezin trud.

 13. Tako je la, taj tjotj je zadarski šupčić, a inače ja osobno nabijem sve stranke na kurčinu, i hdz i sdp, pa tako i Akciju mladih, sve je to goli kurac, jebeš stranke, raditi treba, uatiti see posla jebes Pupiće, Kalmete, Marinovice,Sinovčiće, sve je to ISTO, ISTO GOVNO, samo posrano na drugom mistu, i ja im svima skupa jebem mater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close